Тристайните апартаменти в София са най-търсени от купувачите.

Стабилност на цените и лихвите по ипотечните кредити и по-голямо предлагане характеризират пазара на жилищни имоти в София от началото на годината. И през второто тримесечие се запазва тенденцията на засилено търсене на тристайни апартаменти, но двустайните също остават желани, сочи доклад на имотната агенция Arco Real Estate.

Компанията отбелязва, че леки движения нагоре и надолу на цените на имотите са възможни, но очаква това да са еднократни случаи, а не трайни тенденции. В резултат на разнообразието от налични жилищни имоти на пазара – както старо строителство, така и ново, предлагано на различни етапи на строеж, конкуренцията в предлагането нараства, а това дава предимство на купувачите пред продавачите. Те могат по-продължително да обмислят най-подходящата за тях покупка, отбелязва Arco Real Estate.

През второто тримесечие на 2019 г. не се наблюдава голяма разлика при търсенето и предлагането на недвижими имоти. Сделките продължават да се реализират по-трудно, тъй като купувачите не бързат обезателно да купуват и искат да договорят по-добри според тях цена и условия.

Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища „на зелено”, търсейки завършени имоти. Апартаментите в строеж остават предпочитани при закупуване с цел инвестиция. По-голямата част от хората, които се ориентират към ниския и средния ценови диапазон при покупка на жилище,  продължават да разчитат на банково финансиране. Банковите институции предлагат финансиране между 80 – 90% в най-добрия случай, отбелязва компанията.

Търсене

През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища също остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти достигат до около 130 хил. евро за монолитно строителство и около 75 хил. евро за панелни жилища. Корекциите в офертните цени в хода на преговорите се запазват в рамките на 2-3%, като в отделни случаи отстъпката от цената достига до 5-6%.

При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 48 хил. – 50 хил. евро. При имотите, които се купуват с цел инвестиция, клиентите се насочват към ниския ценови диапазон с атрактивна локация за отдаване под наем.

Източник: Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!